Activitats

Què feim?

Activitats


  • Ballades populars.

    Recomanam que hi participin dos grups. Solen tenir una duració aproximada de dues hores i el nombre de persones que hi assisteixen pot ser molt nombrós perquè se solen realitzar a espais oberts. Les ballades populars sempre tenen una molt bona acollida entre la gent, perquè tant pot practicar el que ha après a les escoles de ball, el que ja sap ballar, com la gent en general que pot gaudir de la música i el ball tradicional a plaça.

  • Ballades mostra.

    Una ballada mostra consisteix en un espectacle en el qual tant els músics com els balladors llueixen la roba tradicional mallorquina alhora que sonen i ballen els balls típics mallorquins. Normalment, és un sol grup que fa la mostra perquè atès el seu format l'activitat requereix un espai adequat (teatre, plaça condicionada, etc.) on els components del grup puguin canviar-se de roba o com a mínim un espai especialment acotat on hi puguin haver els balladors, perquè les seves robes moltes vegades són delicades. Les ballades-mostra tenen especial importància perquè donen a conèixer a la gent que ens visita les nostres tradicions relacionades amb la música, el ball i la indumentària tradicional.

  • Mostres d'indumentària

    Són mostres o desfilades amb indumentària tradicional, tant de roba antiga com confeccionada modernament seguint els patrons tradicionals. Aquests actes poden anar acompanyats de música, ball o petites representacions en funció de la roba que mostren, perquè la feien servir, quan la utilitzaven o el tipus de persones que la duien.

    Normalment es fa a l’interior dins un lloc ampli per fer aquestes mostres i desfilades, però que també és possible fer-les a l’exterior aprofitant llocs emblemàtics com a claustres o indrets d’especial rellevància.

  • Trobades d'escoles.

    La intenció de fer aquestes trobades és la de donar l’oportunitat als alumnes de mostrar els punts dels balls o les músiques que han après durant els mesos que han estat assajant a les respectives escoles. El grup que es posa al davant per organitzar aquesta activitat del projecte normalment sol convidar a dues escoletes més d'altres pobles per compartir entre tots, infants, familiars i públic en general tot allò que han anat aprenent durant el curs de ball. També es fa especial esment a l'hora de vestir els infants amb la indumentària tradicional perquè les robes, la confecció i el lluïment siguin els més acurats possibles i així també transmetre l'estimació cap a una vestimenta tradicional moltes vegades menyspreada. Té una gran acollida alhora que és un mitjà important per a donar a conèixer el ball i la música tradicional de Mallorca.

    També hi ha la possibilitat que les trobades siguin només relacionades amb la música com les trobades de xeremiers.

  • Tallers

    • Els tallers d’instruments són impartits entre un i quatre mestres de taller que ensenyen als alumnes com es toca correctament un determinat instrument. Els tallers més habituals són els de castanyetes, de ximbomba, de xeremies, de corda i percussió. És molt necessari fomentar aquest tipus de tallers per tal que no es desvirtuï la manera tradicional de tocar cada instrument.
    • Els tallers de ball són monogràfics d’una duració molt variada, des d’un intensiu de cap de setmana de 4 o 6 hores, un curs de petit format d’un o dos mesos amb unes 10 o 12 hores a un curs de llarga durada d’unes 25 a 45 hores de classes. El contingut dels tallers sol estar relacionat amb els balls més populars i tradicionals de Mallorca o inclús de Menorca, com bolero, jota, mateixa, copeo, fandango mallorquí i menorquí, etc. Un mestre de taller amb experiència en l’ensenyament dels balls és l’encarregat d’impartir les classes i el nombre de persones participant pot variar en funció de l’espai i el nombre de mestres de taller, però perquè siguin efectives les classes cada mestre té com a màxim uns 20 o 25 alumnes.
    • Els tallers de cultura popular referits a activitats de la nostra cultura tradicional dins el camp de la literatura oral, com el glosat; activitats populars en dates assenyalades, com Sant Joan Pelós; o referits a la literatura textual amb interpretació de textos de caràcter popular i tradicional. Està impartit per un especialista amb els temes a desenvolupar a cada taller. Encara que està oberta a tota la gent que hi estigui interessada solen ser tallers de petit format amb un màxim de 20 a 25 persones.
  • Recitals

    Recomanam que hi participin dos grups. Solen tenir una duració aproximada de dues hores i el nombre de persones que hi assisteixen sol variar en funció del lloc on es realitza el concert, depenen de si és dins un auditori que té capacitat limitada o a l'exterior sense aquesta limitació. Els recitals solen organitzar-se per a presentació de nous CD o per a la celebració de dades significatives, com aniversaris. El contingut està basat en les cançons i músiques populars o de nova creació dins aquest camp. Estan oberts a tot el públic en general, només limitat per l'aforament de la sala.

  • Conferències i taules rodones

    • Conferències: normalment un o dos ponents que parlen sobre algun tema relacionat amb la nostra cultura popular, moltes vegades aprofitant la presentació d’un llibre o material cultural relacionat amb les nostres tradicions. S'organitza a un lloc adient per a conferències, teatres, sales d'actes, etc. El ponent és un reconegut especialista en el tema a desenvolupar. Estan obertes a tot el públic en general.
    • Taula rodona: Un grup de gent dirigit per un moderador o ponent que parlen i debaten sobre algun tema relacionat amb la nostra cultura popular. S'organitza a un lloc adient per a conferències, teatres, sales d'actes, etc. El ponent o moderador és un reconegut especialista en el tema a desenvolupar. Estan obertes a tot el públic en general, que també pot intervenir fent preguntes o aportant opinions.
  • Exposicions

    Activitats destinades a mostrar i donar a conèixer objectes, estris, indumentària, complements, etc. sobretot relacionats amb la cultura popular i tradicional de Mallorca. Tant en format real com en format imprès o audiovisual. Normalment, es fan dins llocs adients per a encabir aquests tipus de projectes, com edificis culturals, municipals, escoles o llocs públics destinats a aquestes activitats. Normalment tenen una durada determinada i uns horaris per a poder visitar l’exposició, que està oberta a tothom.


Projecte Cultural - Conveni amb el Consell de Mallorca

La Federació de Música i Ball Mallorquí ve signant des de l'any 1996 amb el Consell de Mallorca un conveni que fa possible que molts de grups de Mallorca puguin dur a terme al transcurs de l'any un gran nombre d'activitats.

La FMiBM, com a destinatària de la subvenció del Consell de Mallorca, és l'ORGANITZADORA del Projecte Cultural amb el suport i la col·laboració dels grups federats que proposen activitats per tal de conformar un Projecte Cultural Anual que serveixi per dur a terme els objectius federatius, sobretot, pel que fa a la investigació, promoció i divulgació de la cultura popular de Mallorca.

Share by: